21 Aralık 2019 Cumartesi

“+” Kimlikler ve Ayrımcılık

UMUT GÜVEN
Okumalarımdan derlediğim bu yazıyla, çeşitli kimliklere olan bakış açımıza ve toplumsal normların etkisiyle oluşan çok katmanlı homo/trans/bi/interseks/+ fobiye değinmek ve bu konuyu tartışmaya açmak istiyorum. Böylece yaşamlarımızda daima kendini bir şekilde gösteren bu ayrımcı düşünce biçiminin daha gizil kalmış yönlerine dair şimdilik sadece bir giriş yapabilmeyi umuyorum.
Bu yolda ilk olarak, kendi kimliklerimiz üstünden var ettiğimiz “öteki” kimlikleri daha net yorumlayabilmek için, kimliklerin toplumsal alt yapısını yüzeysel de olsa ele almak yerinde olacaktır.
Toplumsal alan, her daim zıttını ve ikiliğini barındıran bir yapı olarak süregitmektedir. Toplumumuzda hâlâ konuşulması zor, konuşulmamak üzere dolaplara kilitlenmiş olan cinsellik ve cinsiyet olgusu da kendi içinde ikilikler inşa etmekte ve yaşamlarımızın her anında bu gerçekliğini yansıtmaktadır. Bu noktada kimliklerin ikilikler üstünden tanımlanması, bazı sorunlar ortaya çıkarırken, “çeşitli” cinsel kimlikler görmezden gelinmekte ve bu çeşitlilikler “farklı olan/öteki olan” şeklinde konumlandırılmaktadır. Bu ‘farklı’ etiketinin de politik olarak tartışılmasına ihtiyaç duyduğumuza inanıyorum ve ucunu açık bırakmayı tercih ediyorum bu noktada.
Bu zıtlık ve ikilik anlayışının örneklerini cinsiyeti tek tipleştirip, kadın ve erkek diye keskin sınırlarla ayırmak, ilişkilenme biçimlerini yalnızca kadın ve erkek ikiliği üstünden tanımlamak, kadını feminen kalıplara, erkeği maskülen sınırlara hapsetmek ve bu kalıpları kendi içlerinde idealleştirmek olarak sıralayabiliriz.
Heteronormatif ve cisnormatif düzen ve de zihniyet; toplumsal cinsiyet kategorileriyle, bunlar üzerinden oluşan kalıp yargıları meydana getirmektedir. LGBTİ+ kimliklere dair algının oluşumu da bu aşamada toplum normlarından etkilenmektedir. Bu normlar ise heteroseksüel ve natrans yönelim ve kimliklerin dışında kalan “çeşitliliği”, “diğer olan” üstünden tanımlayarak ötekileştirmeye açık hâle getirmektedir, ötekileştirmektedir. Bu önkabullerden yalnızca natrans veya heteroseksüel kişilerin değil, bir şekilde bu toplumun parçası olan her kimlik ve yönelimden çoğu kişinin etkilendiğini ve kendi hayatındaki düşünce biçimine yansıttığını ileri sürmemiz mümkündür.
Yazının devamı için  alttaki linke gidiniz ( kaynak KAOS GL )

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder